MENU

Bytbolig

Rejs jorden rundt. Bo lokalt. Spar en formue.

BytBolig hed oprindeligt HomeExchange og er en af Verdens første eksempler på privat deleøkonomi siden stenalderen. Og virksomheden lever stadig, og den vokser som aldrig før. Du skal kravle ind i din tidsmaskine og tage helt tilbage til 1992, da delevirksomheden HomeExchange blev stiftet af den i dag 65-årige Ed Kushins. Det var en tid, før internettet slog igennem. Det var altså en Verden, hvor man ikke kunne google og for at runde tidsrejsen af, så var der heller ingen mobiltelefoner. Der var breve. Der var skrivemaskiner. Der var fastnettelefoner. Og der var pioneren Ed Kushins.

Kushins arbejdede som marketingdirektør for et luftfartselskab til slutningen af 1970’erne, hvor han overtog sin fars skrothandel . I de tidlige 1990’ere var han heldig at støde på en europæisk-baseret virksomhed, som tilbød mennesker at bytte bolig med hinanden. Det, syntes Kushins, var Verdens bedste idé, for han brød sig ikke om hotelværelser. I stedet for at tilbringe sin sparsomme ferie i et klaustrofobisk hotelrum, fik familien nu i stedet en uge i en villa med swimmingpool og hver sit værelse med tv. Det var den helt perfekte afslapning for Kushins, og han besluttede sig for ved siden af sit egentlige arbejde som skrothandler at skabe en hobbyvirksomhed, bytteboligbutikken HomeExchange. Han fik sig 125 kunder, som han postede breve til med beskrivelser af de andre medlemmers hjem. Han bragte dem sammen, så de kunne ringe eller skrive til hinanden og aftale at bytte deres hjem. Kushins fik også bygget sig en primitiv hjemmeside med beskrivelse af byttelejlighederne. Men det gik langsomt, indtil internettet omsider slog igennem.

Hobbyen blev fast arbejde, da bytteriet ikke længere skulle gøres gennem posthuset, men ved hjælp af World Wide Web og de nye e-mails. HomeExchange fik sit helt store gennembrud, da virksomheden i 2006 blev nævnt ved navn i filmen Holiday med Cameron Diaz og Kate Winslet i hovedrollerne. En succes var født, som stadig lever her 22 år efter sin analoge start. HomeExchange tilbyder i dag 55.000 hjem i 150 lande. Medlemmerne bytter ferielejligheder lige over med hinanden. Et hjem for et hjem. Ingen betaling.

HomeExchange er det samme som Airbnb. Bortset fra at det ikke koster noget at låne hinandens lejligheder. Udlejerne får ikke noget for det, og HomeExchange får ikke en bid af kagen. Prisen for tjenesten er et ubetydeligt årligt beløb for retten til at have sin lejlighed fremvist på sitet. Det er alt. Det er ren gavedeling.

Kushins er meget pragmatisk, når det kommer til Fælles Forbrug. Det er de færreste, der er interesserede i at dele. Rigtig dele. Ikke leje eller høre den samme musik på en streamingtjeneste. Hele 75 procent af folk, der deler, fremhæver pris som deres væsentligste årsag til at gøre det. I bunden af undersøgelsens svar bliver grunde som at passe på Jordens ressourcer, eller komme hinanden mere ved, lige nævnt. Folk deler, fordi de vil have noget ud af det. Der er en stor ubalance mellem dem, der gerne vil dele ud og dem, der gerne vil prøve at låne andres biler og hjem. Hvis Airbnb har en halv million lejligheder stående til rådighed, er der tre millioner mennesker, der gerne vil leje dem. De vil bare helst ikke låne deres egen lejlighed ud. Det er for utrygt. Men efterhånden, som folk får afprøvet at være brugere, får de også lidt efter lidt lyst til at dele deres egne ting. Dermed kommer der snart en bedre balance i deleregnskabet. Det mærker Kushins på sin egen virksomhed, som vokser med rekordfart.

Kushins fremhæver en familie, han personligt kender, som har rejst over hele Verden. De har altid bevæget sig rundt på den gammeldags måde og dermed boet på hoteller. Selv om de er rigtig gode venner med Mr. HomeExchange, havde de ikke lyst til at låne deres egen lejlighed ud. Hvad nu hvis? Så afprøvede de alligevel Airbnb uden at udlåne deres egen lejlighed. Det var faktisk både meget spændende og eksotisk, syntes de. De havde taget deres første babyskridt mod Fælles Forbrug. Sådan starter alle. Da de først havde prøvet Airbnb og mærket, hvordan det var at låne af fremmede mennesker, turde de alligevel godt prøve at dele deres egen lejlighed ud gennem HomeExchange. Det er det, vi ser i denne tid: Folk bliver mere og mere komfortable med at låne andre folks ting. Først låner de en lejlighed, og så låner de en bil. Herefter låner de andre folks tid hos TaskRabbit, og så tager de imod andre folks pengegaver med crowdfunding. For hver gang en person prøver at låne noget, bliver der lagt endnu en sten i vandet, der bygger broen mod ægte gensidig, Fælles Forbrug. Drømmen om den ægte, menneskelige deleøkonomi.

Det er ligesom første gang, man starter med at bruge Facebook. Først sidder man med og kigger på de andre uden at foretage sig noget aktivt. Så laver man sit første like. Så lægger man sit første billede op og får suset, når ens venner synes godt om billedet og kommer med søde og sjove kommentarer. Nu er man for alvor i gang med at dele, og snart er der ikke noget, som man ikke vil dele med hinanden. ”Den bedste måde at se, om folk stoler på én, er at stole på dem,” sagde Hemingway. Der vil ikke gå lang tid, før vi deler hvad som helst med hinanden, mener Kushins.

Fysiske ting
peerby
Opråb til dit nabolag
sharepeeps
Låneportal for ting, tøj og andet.
ourhub
Skabe med spil og legetøj i det offentlige rum
yourlocal
Markedsplads for madvarer
Bolig
Gloove
Få lokale til at flytte for dig
DanRent
Giver danske sommerhusejere mulighed for at udleje feriehuset privat.
Deljorden
Områder fri til dyrkning
Minlejebolig
Find en bolig eller din nye lejer
Data
Odaa
Deling af data for Aarhus kommune
PatientsLikeMe
Patienter deler viden med hinanden
Open Data København
Deling af data for Københavns kommune
coRelate
coRelate - et community for patienter og pårørende
Artikler
30. september 2017
IKEA har købt TaskRabbit
TaskRabbit var de første til at sætte lokal arbejdsdeling i system
31. august 2017
Deleøkonomi er den nye skat
Deleøkonomien kan blive for det 21. århundrede, hvad skatten var for det 20. århundrede.
26. august 2017
Kan man leve af at dele med hinanden?
I den forgangne uge er jeg blevet kritiseret for ikke at forstå ægte deleøkonomi.
18. august 2017
Hvilket europæisk deleland er du?
Siden du er her, hører du til den halvdel af Europa, som nogensinde har hørt om begrebet deleøkonomi.
Deleportalen
Vi samler alt, så du ikke behøver lede andre steder